Tatoeageverwijdering

Tatoeageverwijdering - vindjehuidtherapeut.nl

Tatoeages zijn al járenlang zeer populair en worden dan ook veelvuldig gezet. Het aantal tattooshops is de laatste jaren gestegen, blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is een trend om een tatoeage te laten zetten, maar steeds meer mensen krijgen na verloop van tijd, soms zelfs al dezelfde dag, spijt (als we de cijfers moeten geloven zijn dit inmiddels 1 op de 7 mensen). Óf krijgen door het zetten van een tatoeage klachten en/of huidproblemen. 

Tatoeageverwijdering met laser

Tegenwoordig zijn er zeer goede lasers op de markt, waardoor een tatoeage goed valt te verwijderen, zonder schade aan de huid achter te laten. Wanneer een tatoeage met laser wordt behandeld, wordt het licht door het inkt geabsorbeerd en vergruisd tot zeer kleine deeltjes. De inktpartikels worden vervolgens opgeruimd door het lichaam via het lymfesysteem. Per keer wordt er een deel van het inkt opgeruimd, wat ervoor zorgt dat de tatoeage steeds lichter wordt. Schaduwen, donkere tinten, met name zwart, of licht gezette tatoeages vervagen het snelst. Pols-, ring of voettatoeages kosten helaas meer tijd om te vervagen. Dit lijkt te komen doordat de inktdeeltjes een langere weg moeten afleggen om afgevoerd te worden. Daarnaast zijn de lymfebanen in de handen en voeten kleiner, wat lastiger is voor de afvoer.

Bij het verwijderen van tatoeages worden de zogeheten photo-akoestische, ofwel photo-mechanische lasers gebruikt. Deze lasers produceren aanzienlijk minder warmte dan de veelgebruikte thermische lasers (o.a. voor ontharing, vaatbehandelingen etc.) en zorgen door de zeer korte pulsen (lichtlitsen) voor een expansie binnen het inktpartikel en vervolgens een ontploffinkje. Dit resulteert in het vergruizen van het inkt. Hoe kleiner de inktpartikels, hoe gemakkelijk het voor het lichaam is om dit op te ruimen.

Nanoseconden lasers

Al jaren worden de nanoseconden-, ook wel de q-switched lasers genoemd, gebruikt om tatoeages effectief te verwijderen. Deze lasers werken met nanoseconden (een miljardste van een seconde) pulsen waarbij door middel van één golflengten, of tegenwoordig een combinatie van golflengten, het inkt in de huid wordt behandeld. Effectieve lasers, echter zijn er meerdere behandelingen nodig voor het gewenste resultaat als je het vergelijkt met de picoseconden lasers.

Een voorbeeld van een zeer effectieve, krachtige en veilige laser is de Hollywood Spectra van Lutronic. 

Picoseconden lasers

De laatste jaren hebben de picoseconden lasers steeds meer terrein gewonnen. De naam zegt het al – picoseconden -, hierbij wordt er dus een picoseconden puls gegeven (biljoenste van een seconde). Het grote voordeel hiervan is dat de puls extreem kort is, wat een positief effect heeft op het inkt. Doordat de puls zó kort is, is de explosie binnen het inktpartikel nog groter. Dit zorgt ervoor dat het inkt in stofachtige deeltjes wordt vergruisd, wat het voor het lichaam makkelijker maakt dit af te voeren. Dit samen resulteert in minder behandelingen ten opzichte van de nanoseconden.

Een topper onder de picoseconden lasers is de PicoPlus van Lutronic!

Soorten golflengten

Lasers bevatten één specifieke golflengte, één kleur licht. De meest gebruikte golflengte voor het verwijderen van tatoeages is de Nd:YAG laser. Deze is zeer geschikt voor het verwijderen van de donkere tinten, met name zwart. Ook kan de intensiteit van een breed scala aan kleuren met deze laser verminderd worden. Daarnaast komt deze golflengte diep en heeft hij weinig interactie met melanine, wat hem veilig maakt voor alle huidtypen. Echter, om allerlei verschillende kleuren en dus tatoeages volledig te kunnen verwijderen, heb je meerdere golflengten nodig. Verder worden de volgende golflengten veel gebruikt:

Groen licht – Frequeny doubled Nd:YAG 532nm laser 
De 532 is geschikt voor het verwijderen van vooral rode pigmenten. Hierdoor is het ook de beste optie voor oranje en geel.

Geel licht – 585-595 nm 
Geschikt voor hel blauwe-, lichtgroene, paarse tatoeages

Rood/oranje licht – 650 – 694nm 
Geschikt voor gele, groene, blauwe, roodbruine tatoeages

Overige indicaties

Naast het verwijderen van tatoeages zijn q-switched- en picoseconden lasers zeer goed inzetbaar voor (uitdagende) pigmentlaesies, melasma, milde vascularsatie, (acne)littekens, huidveroudering en de populaire carbon peel.

Gefractioneerde Q-switched en pico lasers

Deze gefractioneerde techniek creëert een laser-induced optical breakdown, ook wel bekend als LIOB. Dit zijn geïsoleerde microscopische ‘bubbels’ van schade in de epidermis en/of dermis met een grootte van 0,1 tot 0,2 mm. Deze LIOB zorgen voor aanmaak van nieuwe collageen en remodellering van de dermis en bij sommige instellingen wordt ook plasma gegeneerd aan het oppervlak. Dit effect zien we alleen bij fotoakoestische lasers die gefractioneerd werken en wordt gezien met verschillende golflengten, waarin 1064 het meest voorkomend is.

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.