ROSACEA

Rosacea is een ontstekingsaandoening van de gezichtshuid, die gepaard kan gaan met diffuse roodheid, couperose, papels en soms pustels. Daarnaast kan iemand last ervaren van een branderig gevoel in het gezicht, droogte en oogirritatie. Rosacea zien we met name ontstaan bij blanke vrouwen vanaf het 30e levensjaar. Het is een chronische huidaandoening met een onvoorspelbaar karakter. Wat zich kenmerkt door roodheid van met name de wangen en neus.

 

roodheid - vindjehuidtherapeut.nl

Welke soorten rosacea zijn er?

Er worden verschillende typen rosacea onderscheiden, dit heeft te maken met de ernst van de huidaandoening en de klachten die het geeft.

  • Type 1 – erythemateuze rosacea:  de huid toont een continu erytheem van met name de wangen en neus wat niet meer weggaat. Wel kan het opvlammen (flushing) en weer iets afzwakken. Er is een netwerk van oppervlakkige bloedvaatjes aanwezig die de huid zijn roodheid geeft.
  • Type 2 – papulopustuleuze rosacea: Bij deze vorm zien we naast de diffuse roodheid, papels en soms pustels. Waardoor het vaak verward wordt met een vorm van acne. Echter zien we bij rosacea zelden tot nooit comedonen. De huid kan droog en branderig aanvoelen en soms jeuken. Ook kan de huidstructuur met de tijd grover worden, waardoor onder andere poriën meer beginnen op te vallen.
  • Type 3 – fibromateuze rosacea: In een verder stadium kan de huid zodanig grover van structuur worden dat rhinophyma (vergroving van de neus) kan ontstaan. Dit wordt vaak ook wel een drankneus genoemd, wat het zeker niet is. Dit wordt veroorzaakt door de vergroting van de talgklieren, aanwezigheid van zwelling, grovere vaatstructuren en een toename van het bindweefsel.
  • Type 4: – oculaire rosacea: Rosacea van de ogen. Dit kenmerkt zich door droge en branderige ogen en zwelling van de oogleden.

 

Wat is de oorzaak van rosacea?

De exacte oorzaak is tot op heden onbekend, wel weten we inmiddels dat er een aantal belangrijke factoren zijn die invloed hebben op het ontstaan van rosacea. Steeds meer onderzoeken tonen een verband aan tussen verschillende aspecten in de huid.

Bij mensen met rosacea is er sprake van verzwakking van het collageen in de vaatwanden en verzwakking van het ondersteunend bindweefsel. Verzwakte oppervlakkige vaatjes worden steeds meer zichtbaar en vormen de basis van roodheid van de huid. Door lekkende vaatwandjes ontstaat er een inflammatoire reactie van de huid. Dit uit zich in meer roodheid en zwelling van de huid. Deze inflammatie kan uiteindelijk leiden tot littekenweefsel.

Daarnaast weten we dat de demodexmijt, die zich van nature op de huid bevindt, in viervoud wordt aangetroffen bij mensen met rosacea. Deze mijt is in staat om bepaalde processen in onze huid (o.a. het activeren van cathelicidinen) te stimuleren tot een ontstekingsreactie. Doordat deze mijt teveel aanwezig is, worden er meer ontstekingsreacties in gang gezet dan nodig en wenselijk is. Daarnaast zijn er bacteriën aanwezig die ook een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken en die een rol spelen in de aanmaak van het ‘bloos’ hormoon. Daarnaast zien we dat mensen met rosacea een hogere gezichtstemperatuur hebben wat bij draagt aan de groei van bacteriën.
 

Ook speelt spijsvertering en de gezondheid van de darmen een grote rol. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er verband is tussen de bacteriën op de huid en in de darmen. Er is onder andere een verminderde weerstand door veranderde samenstelling van darmbacteriën.

Bovendien zorgen bepaalde voedingsmiddelen, waaronder gluten voor irritatie van de darmen wat bepaalde processen in gang kan zetten. Wanneer de irritatie zo groot is kunnen er de zogenoemde leaky guts ontstaan. Hierbij ontstaan er kleine openingen in de dunne darmwand waardoor bloedt en bacteriën kunnen uittreden, dit zorgt voor inflammatie en ontstekingsreacties in het lichaam.

Bovendien is rosacea erg gevoelig voor externe prikkels, prikkels van buitenaf. Hierbij kun je denken aan de zon, temperatuurwisselingen, stress en alcohol. Ons bloed gaat hier namelijk sneller door stromen wat invloed heeft op de roodheid van de huid.
Sommige voedingsmiddelen, met name pittige ingrediënten worden afgeraden omdat deze voor opvlamming van de roodheid en het prikkelende, branderige gevoel kunnen zorgen.

Daarnaast is de rosaceahuid gevoelig voor sommige huidverzorgingsproducten (zoals parfum, zeep, reinigingsdoekjes, sommige zonnebrandcrèmes en aftershave) en irritatie door cosmetica.
 

Welke huidbehandelingen zijn geschikt? 

Om rosacea aan te pakken is een totaalpakket essentieel. Naast huidbehandelingen is het namelijk ook van belang dat er naar de leefstijl wordt gekeken en kan medicatie nodig zijn. Om de huid in betere conditie te krijgen, de barrière te versterken, vascularisatie en eventuele onzuiverheden te verminderen, kan IPL- en lasertherapie effectief zijn.

IPL- en lasertherapie

IPL, ook wel Intensed Pulsed Light genoemd is erg geschikt voor erytheem en  epidermale vaatlaesies. Door een kuur van behandelingen zal de roodheid afnemen, de huid minder opvlammen en rustiger en egaler ogen.
(vb: Clearlight van Zimmer Aesthetics, Etherea platform van Vydence Medical)

Een KTP- of Nd:YAG laser wordt ingezet wanneer de verwijde vaten duidelijk zichtbaar zijn of eventueel dieper gelegen. Het bloed in het vaatje absorbeert het licht, zet deze om in warmte waardoor eiwitten stollen. Hierdoor beschadigen de vaatwandjes en wordt het vaatje opgeruimd door het lichaam.
(vb: DermaV of de Clarity II van Lutronic)

LED therapie

Al dan niet in combinatie met bovenstaande kan er led-therapie worden toegepast. Specifieke golflengten die voor een bepaalde tijd op de huid worden geschenen, verbeteren de huid.
Een behandeling met ledlicht omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd. Geactiveerde huidcellen functioneren beter en regenereren sneller, wat leidt tot een jongere, gezonde en stralende huid.
De effecten van led-fototherapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.

Verjongend rood licht versnelt de celvernieuwing en -herstel en stimuleert de collageen- en elastinesynthese, voor een gladdere, stevigere huid. Daarnaast revitaliseert, kalmeert en herstelt het de huid wat zorgt voor een rustigere huid.
Blauw licht is raadzaam bij de (onrustige) rosaceahuid. Dit omdat blauw licht in staat is bacteriën te doden.

ARTIKELEN ROSACEA

Pigmentaandoeningen