ONGEWENSTE HAARGROEI

Haargroei kan om meerdere redenen vervelend zijn, bijvoorbeeld vanuit cosmetisch oogpunt of omdat je er last van hebt, vanwege ontstekingen of irritatie na scheren.

ongewenste haargroei - vindjehuidtherapeut.nl

Welke vormen van ongewenste haargroei zijn er?

Naast de ‘gewone’ cosmetisch storende beharing, zijn er diverse vormen bekend die te maken hebben met een afwijkend beharingspatroon.`

Hypertrichose
Dit is overbeharing op plaatsen waar normaal gesproken slechts lichte beharing is. Denk aan de armen, benen, buik, rug en in het gezicht. Hypertrichose kan zowel plaatselijk als over het hele lichaam voorkomen, als donsbeharing of in stuggere en/of langere vorm.

Hoe ontstaat hypertrichose?

Meestal is hypertrichose erfelijk bepaald. Voor kinderen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit landen rond de Middellandse Zee en Zuid-Aziatische landen is het vrij normaal om wat zwaarder behaard te zijn. Vaak zien we bij deze kinderen zodra zij in de puberteit komen, lichte donsbeharing ontstaan op het voorhoofd, bij de slapen, kin en hals, op de armen, rug en benen.
Ook kan hypertrichose ontstaan door het gebruik van medicijnen zoals fenytoïne (tegen epilepsie), minoxidil (tegen kaalheid), cyclosporine (tegen psoriasis) en corticosteroïden. Daarnaast kunnen onderliggende ziektes, zoals anorexia nervosa, een traag werkende schildklier, infectieziekten of bepaalde vormen van kanker, een oorzaak zijn.

Hirsutisme

Een andere vorm van overbeharing is hirsutisme. Hirsutisme wordt gedefinieerd als de aanwezigheid van excessieve, terminale haargroei in androgeengevoelige gebieden volgens een mannelijk patroon bij vrouwen.  Je herkent hirsutisme aan dikke, stugge haren op de kin, bovenlip, hals, borst, tepelhoven, rug, buik en bovenbenen.

Wat zijn de oorzaken van hirsutisme?

Hirsutisme kan ontstaan door een overmatige productie van mannelijke hormonen of door een verhoogde gevoeligheid hiervoor. Erfelijke gevoeligheid speelt bij beide oorzaken een belangrijke rol. Overgewicht en een te hoge bloedsuikerspiegel werken hirsutisme in de hand.

Verder is een veelvoorkomende oorzaak het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Andere mogelijke oorzaken voor het ontstaan van hirsutisme zijn; androgeenproducerende tumoren, congenitale bijnierhyperplasie, het syndroom van Cushing, medicijngebruik, schildklieraandoeningen, hyperprolactinemie en idiopathisch hirsutisme.

Pseudofolliculitis barbae

Bij Pseudofolliculitis barbae ontstaan papels en ontstekingen in de baardstreek door veelvuldig scheren. Het is een chronische huidafwijking die je voornamelijk ziet bij donkere mannen. Soms wordt het ook gezien bij vrouwen die hun oksels en schaamharen scheren. Het kan cosmetisch storend zijn en kan klachten geven zoals jeuk en pijn.

Hoe ontstaat pseudofolliculitis barbae?

Pseudofolliculitis barbae ontstaat als gevolg van een ontstekingsreactie in de huid door een ingegroeide haar. Bij mensen met een donkere huid krullen de haartjes, wat problemen kan geven. Als ze te kort worden afgeschoren kunnen ze terug de huid in groeien, wat een ontstekingsreactie veroorzaakt. Het gevolg is papels, pustels, hyperpigmentatie en soms zelfs littekenvorming.
 

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

Om ongewenste haargroei te verminderen en/of te verwijderen is lasertherapie het meest geschikt.

Lasertherapie

Bij lasertherapie maakt de huidtherapeut gebruik van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine  en/of hemoglobine. De energie wordt omgezet in warmte, die in het geval van haargroei de haarfolikkel of de haarvaatjes beschadigd en voor celdestructie zorgt. Dit zorgt ervoor dat ongewenste haargroei langdurig wordt gereduceerd. De behandelde haren blijven permanent weg, echter is het wel mogelijk dat er zich onder invloed van onder andere hormonen in de loop der jaren nieuwe haren ontwikkelen. Om die reden zijn onderhoudsbehandelingen gewenst.

De laserbehandelingen om haargroei in het aangedane gebied definitief te verwijderen hebben daarnaast nog een positieve uitwerking. Eventuele ontstekingen verminderen en pijnklachten nemen af. Sommige lasers hebben namelijk naast het verwijderen van de haargroei ook een gunstig effect op het remmen van het ontstekingsproces.

  • Alexandrite laser 755 nm – geschikt voor Fitzpatrick huidtypen I-IV en alle haartypen. (vb: Clarity II van Lutronic)
  • Diode laser 810 nm – geschikt voor Fitzpatrick huidtypen I-V, minder geschikt voor dunne en lichte haren (vb: Tryptique laser)
  • Nd:YAG laser 1064 nm – geschikt voor Fitzpatrick huidtypen I-VI en met name bij de gekleurde en donkere huidtypen. (vb: Clarity II van Lutronic)

ARTIKELEN ONGEWENSTE HAARGROEI

Pigmentaandoeningen