NAEVUS FLAMMEUS

Een naevus flammeus (wijnvlek) is een aangeboren vaatafwijking die veelal voorkomt in het gezicht maar ook op het lichaam kan voorkomen. Het wordt gekenmerkt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Een wijnvlek ziet er bij de geboorte vaak vlak en roze uit en met de tijd kan het dikker en donkerder van kleur worden. Veelal heeft het dan een paarsrode kleur. Wijnvlekken kunnen sterk in grootte variëren.

In zeldzame gevallen komt de wijnvlek voor in combinatie met een verhoogde oogboldruk, geestelijke achterstand en/of epilepsie. Dit noemen we het syndroom “Sturge-Weber”
Bij een andere syndroom, genoemd “Klippel-Trenaunay”, wordt er zeer grote wijnvlek gezien op een ledemaat die gepaard gaat met een spier- en botvergroting.

 

Hoe ontstaat een naevus flammeus?

De oorzaak van het ontstaan van een wijnvlek bij de geboorte is niet bekend. Wel weten we dat de aandoening niet erfelijk is.

 

wijnvlek - vndjehuidtherapeut.nl

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

De meest effectieve therapie voor de behandeling van een naevus flammeus is IPL- en lasertherapie.

IPL- Lasertherapie

Er dient bij de behandeling rekening te worden gehouden met de dieptewerking van de laser. Daar waar mogelijk kunnen combinaties ingezet worden om zowel oppervlakkige als diepere capillaire malformaties te behandelen. Daarnaast kost het veelal enkele jaren een wijnvlek zoveel mogelijk tot geheel te verwijderen.

Tot op heden wordt de Pulsed Dye Laser gezien als de gouden standaard voor het behandelen van een naevus flammeus. Echter zal daar in de nabije toekomst met de nieuwe innovatie van Lutronic, namelijk de DermaV, daar verandering in gaan komen. Verder worden de volgende golflengten ook ingezet:

  • IPL 515-1200nm kan bij de meer oppervlakkige vaatstructuren effectief zijn en wordt vooral ingezet bij de meer roze en rode wijnvlekken. (vb: Clearlight van Zimmer Aesthetics, Etherea platform van Vydence Medical)
  • Alexandrite 755nm wordt uitsluitend ingezet voor donkere of resistente wijnvlekken (vb: Clarity II van Lutronic).
  • Nd:YAG 1064nm & KTP 532nm wordt gebruikt bij de behandeling van donkere, hypertrofische, nodulaire laesies. (vb: Clarity II of DermaV van Lutronic)

 

ARTIKELEN WIJNVLEK

Pigmentaandoeningen