ACTINISCHE KERATOSE

Actinische keratose is een door zon beschadigde huid en wordt vooral bij ouderen gezien.
Actinisch staat voor door zon veroorzaakt en keratose is verhoorning van de huid. Ook wel zonschade genoemd. Het is geen kwaadaardige vorm van huidkanker, maar wel een voorstadium ervan.

 

actinische keratose - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat een actinische keratose?

Actinische keratose kan ontstaan als de huid langdurig, jarenlang is blootgesteld aan de zon. Hierdoor beschadigt het DNA in de cellen, waardoor deze abnormaal snel gaan delen. Het gevolg hiervan is een opstapeling van deze huidcellen, ook wel verhoorning of keratose genoemd.

Hoe ziet actinische keratose eruit?

Actinische keratose ziet eruit als een klein, ruw plekje op de huid die qua grootte kan wisselen van enkele millimeters tot centimeters. De structuur van deze plekjes verschilt sterk van de huid eromheen. Je vindt ze op de plaatsen die veel zijn blootgesteld aan de zon, waaronder het gezicht, de handruggen of op het kale hoofd.
In het beginstadium zijn de plekjes met name voelbaar en minder zichtbaar, met de tijd zullen ze meer zichtbaar worden. Het is belangrijk dit in de gaten te houden.
Actinische keratose zijn geelbruine tot rood-roze plekjes die gemakkelijk bloeden en niet genezen. Het komt als het ware steeds weer terug.
 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid.

Voor de behandeling van een actinische keratose zijn er de volgende mogelijkheden: 

Cryotherapie

Bij cryotherapie wordt de huidafwijking door middel van een speciale pen bevroren. Deze pen bevat vloeibare stikstof, wat omgezet wordt in ijs. Het ijs waar de huidtherapeut vervolgens mee behandelt, zorgt ervoor dat de oneffenheid verdampt. Het weefsel kleurt in eerste instantie wit. Na een paar dagen zal de behandelde huid afsterven en komt er gezonde huid voor in de plaats.
 

Curetage

Curetteren wordt toegepast door middel van een steriel curette-ringetje (scherpe lepel) om de oneffenheid van de huid te schrapen. De curette is een snijdend instrument met een circulaire of ovaalvormige snijkant en een handvat. Met de snijkant van de curette wordt er, met een schepbeweging aan de rand van de te behandelen plek, het weefsel verwijderd. Hierdoor kunnen allerlei goedaardige huidtumoren worden verwijderd. Het is mogelijk om de huid te verdoven met met coolspray, maar de behandeling wordt over het algemeen goed verdragen.
 

Informatie en advies

Naast het behandelen van de huid, geeft de huidtherapeut ook voorlichting en advies. Hij/zij adviseert hoe je jouw huid het beste kunt beschermen tegen de zon en hoe je de kans op actinische keratose kunt verkleinen. Bescherm de huid bijvoorbeeld door middel van een zonbescherming met minimaal SPF 30, ga niet onder de zonnebank, draag waar nodig zonwerende kleding en iets op het hoofd. Dit geldt zeker voor kale mannen.
 

ARTIKELEN ACTINISCHE KERATOSE

Pigmentaandoeningen