TALGKLIERHYPERPLASIE

Talgklierhyperplasie is een onschuldige, zichtbare vergroting van de talgkliertjes in de huid. Het zijn huidkleurige bultjes die ook wel sebaceous hyperplasie worden genoemd. Ze zijn ongeveer twee tot drie millimeter in doorsnede en zitten vooral rondom de oren en op de wangen. Typerend is dat in het midden van het bultje een soort indeuking te zien is.
Het komt veel voor bij de ouder wordende huid, zowel bij mannen als vrouwen en wordt wel eens verward met een moedervlek. Dit is echter niet het geval, het bestaat namelijk niet uit pigmentcellen, maar ontstaat door de talgklieren.

 

talgklierhyperplasie - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat talgklier hyperplasie?

Talgklierhyperplasie is een uiting van huidveroudering waarbij zonblootstelling een belangrijke rol speelt. Ze ontstaan door een ophoping van meerdere talgkliertjes op één plek. Waarom deze ophoping precies ontstaat is niet duidelijk.

 

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

Om talgklierhyperpasie effectief te verwijderen zijn (sub)ablatieve lasers het meest geschikt.

Ablatieve lasers

Ablatieve lasers zorgen ervoor dat het bovenste laagje van de huid verdampt. Hierdoor kan laag voor laag overtollig weefsel verwijderd worden. Dit gebeurt met een laserstraal van gebundeld infrarood licht. Doordat de temperatuur van de huid alleen plaatselijk snel toeneemt, wordt de omliggende huid niet beschadigd. De talgklierhyperplasie wordt hierdoor verwijderd.

Welk systemen raad ik het meeste aan?

De Erbium YAG (Dual Mode) van het Etherea platform, de LaseMD Ultra of ECO2 van Lutronic.

ARTIKELEN TALGKLIERHYPERPLASIE

Pigmentaandoeningen