GROVE PORIËN

Vooral mensen met een gecombineerde tot vette huid krijgen met het ouder worden last van grove poriën of een grovere huidstructuur. Talg zorgt voor een soepele huid en bescherming tegen onder andere infecties. Poriën zijn de buisjes die deze talg afvoeren.
Met de tijd en door verschillende oorzaken kunnen poriën groter worden. Dit wordt vaak als cosmetisch storend ervaren en waar mensen vaak graag iets aan willen doen.

 

grove poriën - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaan grove poriën?

Op de T-zone (voorhoofd, neus, naast de neus en kin) produceren de talgklieren vaak meer en soms een teveel aan talg. Als huidcellen rondom de uitgang van een talgklier blijven plakken, kan dit een blokkade veroorzaken waar het talg zich vervolgens gaat ophopen. De buisjes raken verstopt of de wand van de porie kan verslappen, waardoor deze uitrekt en zichtbaar wordt, met een klein gaatje als resultaat. Als je dit proces niet tegenhoudt, worden er steeds meer poriën zichtbaar en wordt de huid grover van structuur.

Oorzaken van deze verstoring zijn:

  • Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat er teveel talg wordt geproduceerd, waardoor er sneller verstoppingen ontstaan.
  • Cosmetica kan ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken.
  • Opstapeling van dode huidcellen blokkeert de porie, waardoor de talg niet goed naar buiten kan vloeien en zich in de porie gaat ophopen.
  • Verlies van collageen zorgt voor volumeverlies en verslapping, waardoor er meer rek op de poriën komt. Hierdoor zakken de poriën en worden ze meer zichtbaar.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in huidaandoeningen en heeft veel kennis van de oorzaak en de beste aanpak van ieder probleem. Daarnaast behandelt de huidtherapeut ook effectief de gezonde en ouder wordende huid. Als echte expert weet zij hoe je een huid in goede conditie krijgt én houdt met de beste aanpak.

Voor een gerichte aanpak maakt de huidtherapeut na een grondige analyse altijd een behandelplan op maat, dat volledig is afgestemd op de behoefte van jouw huid. Dit bestaat vaak uit verschillende behandelmethoden, waar nodig ondersteund met productadvies voor het beste resultaat.

Voor de behandeling van grove poriën zijn er de volgende mogelijkheden: 

Lasertherapie

Grove porien kunnen effectief worden behandeld met; ablatieve, non-ablatieve, Q-switched en/of pico lasers. Door middel van photo-thermisch en/of een photo-akoestisch effect zullen poriën krimpen en verfijnen. Voorbeelden van de meest gebruikte golflengten:

  • Nd:YAG 1064nm ns, ps (vb: Hollywood Spectra, PicoPlus van Lutronic)
  • Nd:YAP laser 1340nm μs (vb: ProDeep van het Etherea Platform van Vydence Medical)
  • De Thulium laser 1927nm μs heeft zich de afgelopen jaren ook meer dan bewezen en is effectief (vb: LaseMD Ultra van Lutronic).
  • Erbium Glass 1540 μs (vb: GoSmooth van het Etherea Platform van Vydence Medical)
  • Er:YAG 2940nm μs (vb: DualMode van het Etherea Platform van Vydence Medical)
  • CO2 10.600nm μs (vb: eCO2 van Lutronic, Fraction CO2 van Eunsung/Zimmer)

 

Non-ablatieve laser

De meest gekozen non-ablatieve laser voor de behandeling van grove poriën is de gefractioneerde Erbium Glass laser of de minder bekende en net zo effectief of zelfs effectiever, Nd:YAP 1340nm laser.

Ablatieve lasers 

De meest gekozen ablatieve golflengte voor het behandelen van grove poriën zijn de Er:YAG- en CO2 laser.

Q-switched en/of picolaser

Anders dan de ablatieve en non-ablatieve golflengte waarbij het lasereffect in de huid fotothermisch is door de opname van laserenergie in chromofoor water, kunnen grove poriën ook worden behandeld door een Q-switched of picolaser. De meest gekozen golflengte is de Nd:YAG 1064nm wegens de diepe penetratiediepte.

 

Radiofrequente microneedling

Microneedling kan ook gecombineerd worden met radiofrequentie (RF). RF werkt op basis van radiofrequente golven die de verschillende huidlagen verwarmen. Hierdoor wordt collageen aangemaakt die de huid verstrakt en verstevigt. Wanneer het gecombineerd wordt met microneedling worden de radiofrequente golven door middel van de naaldjes heel specifiek lokaal ingebracht wat voor een nog groter resultaat zorgt. De verwarming van de huid verbetert de poriestructuur en zorgt dat grove poriën minder zichtbaar zijn.
 (vb: Genius van Lutronic, ReLift van Zimmer Aeshetics)

ARTIKELEN GROVE PORIËN

Pigmentaandoeningen