HUIDVEROUDERING

Vanaf je vijfentwintigste begint je huid te verouderen. Naast de bekende lijntjes en rimpels wordt de huidstructuur grover, wordt de huid slapper en er ontstaan verkleuringen. De stofwisseling in alle cellen raakt vertraagd, nieuwe huidcellen worden minder snel aangemaakt en belangrijke bindweefselcellen worden minder geproduceerd. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen en elastine en geven de huid zijn stevigheid en elasticiteit.
We kunnen huidveroudering niet stopzetten, maar we kunnen deze wel vertragen en ervoor zorgen dat de huid mooi ouder wordt.

 

veroudering van je huid tegengaan vindjehuidtherapeut.nl

Waardoor wordt huidveroudering veroorzaakt?

Huidveroudering kent verschillende oorzaken. We kunnen deze grofweg in tweeën delen:

  • Intrinsieke huidveroudering is een structurele verandering die van nature plaatsvindt onder invloed van genetische en hormonale factoren. De huid wordt dunner en droger, vetmassa die voorheen voor volume zorgde neemt af, waardoor botstructuren meer naar de voorgrond komen. De snelheid van intrinsieke huidveroudering wordt sterk beïnvloed door persoonlijke- en omgevingsfactoren.
  • Extrinsieke huidveroudering zijn structurele veranderingen die onder invloed van persoonlijke- en omgevingsfactoren ontstaan. Blootstelling aan uv-straling heeft daarbij de grootste impact op de huid, maar ook stress, roken, alcohol, veel afvallen in een korte tijd, slaaptekort en bepaald medicijngebruik hebben invloed op je huidconditie.

 

Wat zijn de kenmerken van huidveroudering?

Het verouderingsproces, zowel intrinsiek als extrinsiek, wordt beïnvloed door de vorming van vrije radicalen. Dat zijn schadelijke invloeden van buitenaf. Het collageen, wat zorgt voor de stevigheid van de huid neemt naarmate we ouder worden af. De huid wordt dunner en slapper en hierdoor ontstaan onder andere rimpels.
Pigmentveranderingen worden beschouwd als meest opvallende huidverandering naarmate de huid veroudert. Het zorgt ervoor dat de huid grauwer en valer wordt. Verlies van stevigheid en vorming van pigment komen net als de andere kenmerken vaak samen.
De snelheid van huidveroudering hangt af van etnische afkomst, anatomische locaties en van leefomgeving.

Fijne lijntjes zoals kraaienpootjes zijn een voorloper van diepere rimpels en ontstaan door zowel intrinsieke- als extrinsieke huidveroudering. Een belangrijke oorzaak kan vochtgebrek zijn maar denk ook aan mimiek. Deze lijntjes worden vaak als eerste zichtbaar rondom de ogen, op het voorhoofd en rondom de mond. Daarnaast neemt de natuurlijke hoeveelheid hyaluronzuur met de tijd af, wat zorgt voor een drogere huid en dus fijne lijntjes.

Rimpels ontstaan door een vouw in het huidoppervlak en kunnen statisch of dynamisch van aard zijn. Naarmate je ouder wordt neemt de productie van cellen in frequentie af. Dit heeft invloed op eiwitstructuren die de huid voorzien van stevigheid en elasticiteit. Er wordt dan ook minder collageen en elastine aangemaakt. Ook worden deze vezels sneller afgebroken en raken ze beschadigd. Vrije radicalen spelen een belangrijke (belemmerende) factor bij herstelwerkzaamheden van cellen.

Rimpels veroorzaakt door mimiek zijn dynamisch zoals de neus-lipplooi, rimpels rondom de mond en wangen. Deze lijnen kunnen op jongere leeftijd al zichtbaar worden. Statische rimpels zijn permanent aanwezig. Naarmate de leeftijd toeneemt zie je vaker statische rimpels, zoals hangende onder- of bovenoogleden, verminderde contouren van de kaaklijn, onderkin en hals.
 

Huidverslapping laat de huid er ouder uitzien. Verlies van stevigheid en volume wordt veroorzaakt door een dunner wordende huid en veroudering van onderliggende (bot)structuren. De huid kan ‘doorzichtiger’ worden en laat botstructuren en vaten scherper doorschemeren. Denk ook aan verlies van onderhuids vetweefsel in onder andere je wangen. Bij verslappingen in de huid kun je denken aan hangende onder- of bovenoogleden en verminderde contouren van de kaaklijn, onderkin en hals.

Zonbeschadiging ontstaat door chronische blootstelling aan uv-straling (fotoveroudering). Veel huid-biologische aspecten worden door uv-stralen (negatief) beïnvloed. Het vernieuwende vermogen van de huid neemt af met de leeftijd. De belangrijkste kenmerken van zonschade loop je op in je jongere jaren. Er ontstaan onregelmatigheden in de huidpigmentatie en je kunt meer roodheid ervaren. De bovenste huidlaag kan verdikken, wat resulteert in een minder fris en egaal geheel.

Wallen en donkere kringen worden vaak door elkaar gehaald. Wallen zijn de klassieke zakjes onder de ogen die ontstaan door te veel aan vocht of vet. Het hoopt zich op onder het oog waardoor een ‘zakje’ ontstaat. Wanneer iemand last heeft van donkere kringen zie je een donkere waas onder de ogen. Dit kan onder andere te maken hebben met vaatjes die door de dunner wordende huid heen schijnen.
Deze donkere kringen worden veroorzaakt omdat je huid dunner wordt en het pigment toeneemt. Dit ontstaat in de loop van de tijd of als gevolg van langdurige irritatie, zoals een allergie of door bijvoorbeeld eczeem. De pigmentcellen kunnen daardoor gestimuleerd worden, wat leidt tot overproductie.
Erfelijkheid is ook een oorzaak, dit zie je vaker bij mensen met een donkere huidskleur. Rondom het oog liggen ook veel bloedvaten, die zichtbaarder worden als je huid dunner wordt.
Tot slot kunnen dieper gelegen ogen en traangootjes ook zorgen voor een donkere verkleuring, een soort schaduw.

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

Voor een gerichte, effectieve aanpak is het van belang dat er goed gekeken wordt wat de wens is en waar de client het meest bij gebaat is. Veelal is een combinatie van technieken het meest effectief. Hierbij kun je denken aan de volgende golflengten en/of technieken.

IPL- en Lasertherapie

Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Afhankelijk van de golflengte wordt het licht geabsorbeerd door melanine (pigment)/ hemoglobine (bloed) en/of water. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de huid stimuleert en activeert.

Bij de photo-akoestische/ mechanische lasers komt er minder warmte vrij en is het werkingsmechanisme gebaseerd op het genereren van een ontploffinkje in bijvoorbeeld pigmentcelletjes of het genereren van de zogenoemde LIOB’, wat staat voor Light Induced Optical Breakdown. Het is een techniek waarbij de huid gestimuleerd wordt om meer collageen en elastine te maken.

Afhankelijk van het type licht verminderen pigmentvlekken, zichtbare bloedvaatjes en roodheden van de huid, waardoor deze egaler, frisser en stralender wordt. Ook is het mogelijk met laser de structuur en de en stevigheid van de huid te verbeteren. Grove poriën verfijnen en poriën, lijntjes en rimpels worden minder zichtbaar. Daarnaast wordt de huid steviger en strakker.

Welke golflengten zijn geschikt voor anti-aging?

De huid kan effectief worden behandeld met; ablatieve, non-ablatieve, Q-switched en/of pico lasers. Voorbeelden van de meest gebruikte en onderzochte golflengten:

  • Nd:YAG 1064nm ms, ns, ps (vb: Clarity II, Hollywood Spectra, PicoPlus van Lutronic)
  • Nd:YAP laser 1340nm μs (vb: ProDeep van het Etherea Platform van Vydence Medical)
  • De Thulium laser 1927nm μs heeft zich de afgelopen jaren ook meer dan bewezen en is effectief voor oppervlakkige atrofische littekens (vb: LaseMD Ultra van Lutronic).
  • Erbium Glass 1540 μs (vb: GoSmooth van het Etherea Platform van Vydence Medical)
  • Er:YAG 2940nm μs (vb: DualMode van het Etherea Platform van Vydence Medical)
  • CO2 10.600nm μs (vb: eCO2 van Lutronic, Fraction CO2 van Eunsung/Zimmer)

Radiofrequente microneedling

Microneedling kan ook gecombineerd worden met met radiofrequentie (RF). RF werkt op basis van radiofrequente golven die de verschillende huidlagen verwarmen. Hierdoor wordt collageen aangemaakt die de huid verstrakt en verstevigd. Wanneer het gecombineerd wordt met microneedling worden de radiofrequente golven door middel

van de naaldjes heel specifiek lokaal ingebracht wat voor een nog groter resultaat zorgt. De verwarming verbetert de structuur van de huid, vermindert lijntjes en grove poriën worden minder zichtbaar. Daarnaast wordt de huid gelift en verstrakt.

HIFU

Met behulp van ultrasound technologie (geluidsgolven) helpt HIFU de productie van collageen te stimuleren. Wat resulteert in een stevigere en strakkere huid. HIFU is de afkorting van High Intensity Focused Ultrasound.

Door gefocuste ultrasound energie af te geven aan de SMAS laag, de dermis en de epidermis, wordt deze van binnenuit verstrakt. De pulsen die worden afgegeven bestaan uit geluidstrillingen en produceren energie. Welke in de huid worden omgezet in warmte. De warmte stimuleert het natuurlijk proces om zo nieuw collageen aan te maken. Het resultaat is een geleidelijke verstrakking die na afloop van tijd een liftend effect van de huid tot gevolg heeft.


Led-therapie

Al dan niet in combinatie met bovenstaande kan er led-therapie worden toegepast. Specifieke golflengten die voor een bepaalde tijd op de huid worden geschenen, verbeteren de huid.
Een behandeling met ledlicht omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd. Geactiveerde huidcellen functioneren beter en regenereren sneller, wat leidt tot een jongere, gezonde en stralende huid.
De effecten van led-fototherapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.

Verjongend rood licht versnelt de celvernieuwing en -herstel en stimuleert de collageen- en elastinesynthese, voor een gladdere, stevigere huid.

ARTIKELEN HUIDVEROUDERING

Pigmentaandoeningen