BESENREISER

Beenvaatjes, ook wel besenreiser of berkentakjes genoemd, zijn kleine, meestal rood/paarse verwijde vaten die met name bij vrouwen op de benen voorkomen. Je vindt ze in de vorm van streepjes of juist in kluwvorm dicht bij elkaar. Vanuit cosmetisch oogpunt zijn ze vaak storend en met de tijd kunnen ze erger worden. Daarnaast geven de vaatjes soms ook klachten zoals gevoeligheid, tintelingen en een prikkelend gevoel.

 

Beenvaatjes - Skin & Laser Support

Hoe ontstaan besenreiser?

Beenvaatjes ontstaan veelal bij het ouder worden, omdat de vaatwanden met de jaren verzwakken en of de kleppen in de vaten minder goed functioneren.

Het bloed stroomt dan niet meer goed terug naar het hart, waardoor de druk in het vat toeneemt en er zichtbare, verwijde vaten kunnen ontstaan.

Meestal is er sprake van erfelijkheid, maar zwangerschap en langdurig staan en/of zitten spelen ook een belangrijke rol.
 

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

Om besenreiser effectief aan te pakken, is laser een zeer geschikte methode.

Voor de behandeling van besenreiser is er de volgende mogelijkheid: 

Lasertherapie

Afhankelijk van de ernst en van de reden van het ontstaan van besenreiser wordt eerst bekeken welke route het meest wenselijk is. Een veel toegepaste techniek is lasertherapie. Met een vaatlaser kunnen rood, paarse en blauwe vaten behandeld worden. De laserpuls wordt geabsorbeerd door het bloed, eiwitten stollen, vaatwanden beschadigen en het vat wordt in de daaropvolgende weken opgeruimd door het lichaam. Dit resulteert in een meer egale huid.

Een effectieve laser is de Nd:YAG laser, bijvoorbeeld de Clarity II van Lutronic.

Soms kan het voorkomen dat er voorafgaand aan de laserbehandeling een andere therapie gestart moet worden. Dit kan te maken hebben met het feit dat eerst grotere spataderen behandeld moeten worden alvorens de kleinere. Er wordt dan geadviseerd om eerst de grotere vaten te laten scleroseren (sclerotherapie) en het restant middels laser te behandelen.
 

ARTIKELEN BEENVAATJES

Pigmentaandoeningen