VASCULAIRE LAESIES

 

couperose - vindjehuidtherapeut.nl

Wat zijn vasculaire laesies en hoe ontstaat het?

Onze huid bevat ontelbaar veel bloedvaatjes die de huid van voeding en zuurstof voorzien. Echter wanneer de vaatwanden verzwakt raken of door andere omstandigheden, kunnen deze vaatjes verwijden en worden ze zichtbaar. Het kunnen er enkele zijn of een netwerk  aan vaatjes, zoals couperose. Het gaat veelal gepaard met erytheem van de huid en komt veel voor op de wangen, maar ook in de hals en decolleté.

Welke andere factoren veroorzaken couperose of verergeren het?

Wanneer iemand er aanleg voor heeft, is de kans op het ontwikkelen van couperose groter.
Ook speelt de zon, temperatuurwisselingen, stress, alcohol, pittig eten en bepaalde geneesmiddelen voor het ontstaan of verergering van de verwijde vaatjes.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

Een verscheidenheid aan vasculaire laesies kunnen met IPL- en lasertherapie behandelt worden. Voor een effectieve behandeling is het onder andere van belang dat er gekeken wordt naar de type laesie, waar gelokaliseerd en het huidtype.

IPL- en lasertherapie

Bij IPL- en lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie wat processen in de huid stimuleert. Deze energie wordt geabsorbeerd door het hemoglobine in het vat, wat omgezet wordt in warmte. Deze warmte zorgt ervoor dat eiwitten in het bloed stollen, vaatwanden beschadigen en vaatjes opgeruimd worden door het lichaam.

IPL, ook wel intensed pulsed light genoemd is erg geschikt voor een rode huid en oppervlakkige geleden vaatjes. Door de huid te behandelen met IPL, neemt de roodheid af welke vaak gepaard gaat met de zichtbare couperose vaatjes. Hierdoor oogt de huid rustiger en minder rood. Een vaatlaser wordt ingezet wanneer de verwijde vaatjes duidelijk zichtbaar zijn of eventueel dieper gelegen. De combinatie van beiden is zeer effectief voor het beste resultaat.

IPL tip: Clearlight van Zimmer Aesthetics, Etherea platform van Vydence Medical.
Vaatlasers tip: KTP en Nd:YAG van de DermaV van Lutronic, Nd:YAG van Clarity II van Lutronic.

LED-therapie

Al dan niet in combinatie met bovenstaande kan er led therapie worden toegepast. Door middel van specifieke golflengten die voor een bepaalde tijd op de huid worden geschenen, zal dit de huid verbeteren.

Een behandeling met LED omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd. Geactiveerde huidcellen functioneren beter en regenereren sneller, wat leidt tot een jongere, gezonde en stralende huid.

De effecten van led-fototherapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.
Rood licht versnelt celvernieuwing en -herstel van de huid, stimuleert de collageen- en elastinesynthese. Dit zorgt voor een rustigere, minder rode huid.
 

ARTIKELEN ZICHTBARE VAATJES

Pigmentaandoeningen