POIKILODERMA VAN CIVATTE

Poikiloderma van civatte is een grillige, roodbruine, goedaardige verkleuring van de huid op zonbeschenen delen. We zien hyperpigmentatie (donkere verkleuring), vascularisatie (vaatjes en roodheid) en atrofie oftewel een dunner wordende huid. De huid voelt hobbelig aan en heeft een kippenvel structuur. Opvallend is dat de afwijkingen meestal gelijkzijdig of symmetrisch optreden.

Poikiloderma betekent grillige of onregelmatige huid en het wordt ook wel een zonnehals genoemd, omdat we het veel in de hals zien. Opvallend is dat het deel onder de kin niet mee doet en dus lichter van kleur is. Ook kan het voorkomen in het gezicht, op het decolleté en de armen.
Het is een onschuldige huidafwijking en komt veel voor, met name bij mensen die ouder worden.

 

Poikiloderma van civatte - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat poikiloderma van civatte?

(Langdurige) blootstelling aan de zon is de belangrijkste reden bij het ontstaan hiervan.  De huid vertoont namelijk duidelijk zonschade. Daarnaast wordt er aangenomen dat hormonale factoren en verouderingsverschijnselen een rol spelen. Het gebruik van lichtgevoelige producten, geneesmiddelen of cosmetica spelen ook een rol bij het ontstaan van poikiloderma van civatte. Hierbij kun je ook denken aan parfum wat in de hals wordt gespoten en waar in de zomermaanden of op vakantie zon bij komt. In parfum zitten vaak irriterende ingrediënten zoals, alcohol, geurstoffen en natuurlijk het parfum zelf. Langdurige irritatie van je huid lijdt tot veroudering. Helemaal de combinatie zonlicht en alcohol versnelt dit proces.
 

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

Voor de behandeling van Poikiloderma van Civatte is IPL- en lasertherapie het meest effectief gebleken.

IPL- en Lasertherapie

Om zowel de vascularisatie als de hyperpigmentatie aan te pakken zijn de volgende golflengten geschikt:

  • IPL 515/560nm is effectief in de behandeling van poikiloderma van Civatte. (vb: Clearlight van Zimmer Aesthetics of Etherea platform van Vydence Medical) 
  • KTP 532nm (vb: DermaV van Lutronic, Hollywood Spectra en PicoPlus van Lutronic)

Om ook de atrofie van de huid die zichtbaar is bij poikiloderma aan te pakken kunnen niet-ablatieve en ablatieve gefractioneerde lasers worden ingezet. Het doel van de behandeling is hierbij niet vasculair, maar gericht op huidverbetering (dermaal).

Voorbeelden van geschikte huidverjongende lasers:

  • Nd:YAP laser – ProDeep van het Etherea platform van Vydence Medical
  • Erbium YAG – Dual Mode van het Etherea platform van Vydence Medical
  • Thulium laser – LaseMd Ultra van Lutronic
  • ECO2 van Lutronic
  • Qs en Ps fractionele handstukken van de Hollywood Spectra en PicoPlus van Lutronic
  • RF microneedling – ReLift van Zimmer Aesthetics of de Genius van Lutronic.

ARTIKELEN POIKILODERMA VAN CIVATTE

Pigmentaandoeningen