LASERTHERAPIE

Het woord laser is de afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Ofwel lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Een laser geeft lichtbundels af van een bepaalde golflengte waardoor verschillende texturen in de huid behandelbaar zijn.
Het licht van een laser bestaat altijd uit één specifieke golflengte. Dit in tegenstelling tot IPL wat bestaat uit meerdere kleuren licht.

 

Derma-V-lutronic

Hoe werkt het?

Het werkingsmechanisme van laser is gebaseerd op basis van selectieve photothermolyse. Dit is het selectief verwarmen van een chromofoor in het doelweefsel, zonder schade aan de omgeving.

De energie van de laser wordt in de huid geabsorbeerd door melanine (pigment), hemoglobine en/of water. Vervolgens wordt deze energie omgezet in warmte waardoor specifieke structuren in de huid te behandelen zijn. Zonder de omliggende huid te beschadigen. Door middel van een gecontroleerde energie kunnen verschillende indicaties worden behandeld zoals: ongewenste haargroei, storende pigmentvlekken, zichtbare bloedvaatjes, huidverouderingsverschijnselen en tatoeages.

 

De lasers die werken op basis van warmte worden ook wel thermische lasers genoemd en werken op basis van miliseconden. Door het creëren van warmte, treedt er een beschadiging op waardoor structuren in de huid verminderen en verbeteren.

In het geval van het verwijderen van tatoeages, worden photo-akoestische-, ook wel photo-mechanische lasers gebruikt. Hierbij ontstaat minder warmte en wordt er gewerkt op basis van het creëren van een ontploffinkje in de inktpartikel. Deze lasers werken op basis van nanoseconden (q-switched lasers) of picoseconden.

Door het leveren van ultrakorte pulsen ontstaat er een druk in het inktpartikel waardoor deze vergruist.

Naast het verwijderen van tatoeages is de laatste jaren bemerkt dat deze lasers ook zeer effectief zijn voor het verwijderen van pigmentvlekken, het verminderen van melasma, huidveroudering en littekens.

Niet iedere laser is geschikt voor elk behandeldoel of iedere behandelindicatie. De keuze voor een correcte, efficiënte én veilige laser luistert nauw en is zeer bepalend voor het eindresultaat.

Wat zijn de indicaties?

Door middel van een gecontroleerde energie kan er middels het gebruik van verschillende golflengten een breed scala aan indicaties behandeld worden. Een globaal overzicht:

 • Ongewenste haargroei
 • Acne
 • Acnelittekens
 • Vaatstructuren
 • Pigmentvlekken
 • Rosacea
 • Littekens
 • Striae
 • Huidveroudering
 • Huidverslapping
 • Tatoeages
 • Schimmelnagels
 • Huidonregelmatigheden
 • Vaginale klachten
 • Incontinentie
 • Vetreductie
 • Body-contouring

Wat zijn de behandelresultaten?

Behandeling met laser geeft effectieve resultaten voor verschillende huidvragen. Afhankelijk van de wens wordt ongewenste haargroei langdurig gereduceerd, wordt de huid egaler, frisser, nemen littekens af, verminderen lijntjes en rimpels en kunnen ongewenste tatoeages worden verwijderd. 

 

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Dit is afhankelijk (van de ernst) van de indicatie. Veelal wordt laser in kuurverband toegepast.  

 

Wat is de behandelfrequentie?

Ook dit is afhankelijk van de indicatie en varieert tussen de 4-8 weken. Vaak is onderhoud (half)jaarlijks of om de aantal jaren gewenst.

 

Wat is de hersteltijd?

Afhankelijk van de gebruikte golflengte kan er na de behandeling tijdelijk sprake zijn van een warmte gevoel, roodheid, zwelling en in sommige gevallen korstvorming. Dit is van tijdelijke aard en verdwijnt veelal na 3-7 dagen.  

De meest voorkomende en gebruikte golflengten:

Bron Golflengte Chromofoor Indicatie
KTP laser 532 nm Hemoglobine
Melanine
Tatoeage inkt
Oppervlakkige gelegen teleangiectasien en pigmentatie
Tatoeages
Ruby laser 694 nm Melanine
Tatoeage inkt
Pigmentatie
Tatoeages
Alexandrite laser 755 nm Melanine
Hemoglobine
Tatoeage inkt
Ontharing
Pigmentatie
Vascularisatie
Tatoeages
Diode laser ±810/940/1060 nm
1350- 1450 nm
Folliculair melanine
Hemoglobine
Vetcellen
Ontharing
Pigmentatie
Vascularisatie
Vetreductie
Nd:YAG laser 1064/ 1320 nm Hemoglobine
Water
Inkt
Ontharing
Vascularisatie
Acne
Aging
Tatoeages
Erbium Glass 1450/1540/1550 nm Water Aging
Littekens
Striae
Erbium YAG 2940 nm Water Aging
Littekens
Striae
Huidonregelmatigheden
Pigmentatie
CO2 laser 10600 nm Water Aging
Littekens
Striae
Huidoregelmatigheden
Pigmentatie
IPL 400-1200 nm Hemoglobine
Melanine
(Water)
Ontharing
Oppervlakkige pigmentatie
Oppervlakkige vascularisatie
Acne
Algemene huidverbetering