ONYCHOMYCOSE

Onychomycose, ook wel schimmelnagel genoemd, is een schimmelinfectie van de nagels. Het is te herkennen aan een wit-geel verkleurde, verdikte en brokkelige nagelplaat. Onychomycose is in de meeste gevallen aan de teennagels gelokaliseerd, maar komt in zeldzame gevallen ook aan de vingernagels voor. Onychomycose kan veroorzaakt worden door zowel dermatofyten als non-dermatofyten. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door de Trichophyton rubrum dermatofyten.

schimmelnagels - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Echter kan er om verschillende redenen toch zijn dat de schimmel van invloed is waardoor er zich een schimmelnagel ontwikkeld. Er zijn een aantal risico’s die bijdragen aan het ontstaan van een schimmelnagel.

  • Slecht groeiende nagels
  • Beschadigde nagels door bijvoorbeeld trauma
  • Op blote voeten lopen in vochtige ruimtes, zoals douches en sauna’s.
  • Vochtige nagels door het onvoldoende afdrogen van de voeten of door een vochtig klimaat in de sokken en schoenen.
  •  Een verslechterde bloedcirculatie en/of diabetes

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

Lasertherapie kan in combinatie met thuisinstructies effectief zijn. De laser zorgt voor selectieve fotothermolyse in de nagel. Door deze thermolyse wordt de mycose in de nagel verhit. De ophoping van warmte in het weefsel kan leiden tot doding van de mycose.

Lasertherapie

Door middel van een kuur aan laserbehandelingen kan de schimmelnagel verminderen. Schone nagelgroei wordt gestimuleerd zonder de bijwerkingen van medicatie. Het gebruik van alleen lokale middelen is vaak onvoldoende, omdat de schimmel veelal onder en in de nagel leeft. De laser, dat door de nagel tot aan het nagelbed rijkt is in staat de schimmel door het thermische effect, te doden. Het licht verhit hierdoor de schimmelkern waardoor deze niet kan overleven. De schimmel wordt opgeruimd door het lichaam, waardoor het aangetaste nageldeel uitgroeit. De nagel, het nagelbed en de omliggende huid zullen intact blijven.

Hoewel de infectie wordt behandeld door de laser, wordt de verbetering van de nagel pas waargenomen als het aangetaste nageldeel gaat uitgroeien. De eerste uitgroei is meestal zichtbaar na ongeveer vier tot zes maanden.

Zoals eerder genoemd heeft de laserbehandeling alleen kans van slagen als alle thuisinstructies strikt worden opgevolgd. Daarnaast is een voorbehandeling door een medisch pedicure sterk aan te bevelen. Hoe dunner namelijk de nagel, des te effectiever de laser zijn werk kan doen.

 

Welke golflengten zijn geschikt?

  • Nd:YAG 1064nm – is de meest frequent gebruikte laser voor de behandeling van onychomycose. De Nd:YAG kan diep doordringen in het weefsel en de schimmelgroei bereiken. Het zorgt voor een tijdelijke toename van een heldere kleur van de nagel. De qs Nd:YAG is vanwege de hoge maximale energie per puls de meest geschikte laser voor de remming van schimmelgroei. (vb: Clarity II van Lutronic)
  • CO2 10600nm & Er:YAG 2940nm – kan zowel gebruikt worden als primaire behandeling voor onychomycose, als een aanvulling op topicale behandeling. De fractionele laser zorgt voor microgaatjes in het nagelbed, wat zorgt voor een betere penetratie van topicale antimyotica. (vb: ECO2 van Lutronic, Dual Mode van het Etherea plaform, Vydence Medical)

ARTIKELEN SCHIMMELNAGELS

Pigmentaandoeningen