PIGMENT LAESIES

Pigmentvlekken noemen we ook wel hyperpigmentatie en is een opeenhoping van pigment. Je herkent hyperpigmentatie aan een onregelmatige teint, die soms wat grauw en vaal is.
Pigmentvlekken zijn er in verschillende kleuren en maten, van licht- tot donkerbruin. Je kunt ze al krijgen bij de geboorte of pas op latere leeftijd. Meestal nemen pigmentvlekken toe als je ouder wordt, bijvoorbeeld door hormonale veranderingen.

 

pigmentvlekken - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

De vorming van pigment (melanine) is een natuurlijk proces en is nodig om de huid te beschermen tegen uv-straling. Pigment werkt namelijk als een huideigen zonbeschermer. Uv-straling zorgt ervoor dat je bruin wordt in de zon, maar overmatige blootstelling kan het proces verstoren, wat leidt tot hyperpigmentatie. Als je last hebt van pigmentvlekken, kan blootstelling aan de zon de ontwikkeling ervan verergeren.
De meeste pigmentvlekken ontstaan op plekken waar de zon makkelijk bij komt, zoals je gezicht, decolleté en je handen. Op latere leeftijd krijg je meer pigmentvlekken, door de blootstelling in je jongere jaren.
Naast zon kunnen pigmentvlekken ontstaan door beschadigingen van je huid, door hormonale invloeden zoals zwangerschap, orale anticonceptiva en de overgang. Ook erfelijke belasting en het gebruik van sommige medicatie kunnen invloed hebben op pigmentvorming. Tot slot zijn er ook pigmentvlekken waarmee je geboren wordt.

 

Welke soorten pigmentvlekken zijn er en hoe ontstaan ze?

Een pigmentvlek bevindt zich meestal in de epidermis of dieper, in de dermis, of in allebei.

De meest voorkomende pigmentvlekken en geschikte interventies:
 

  • Sproeten, ook bekend als efiliden, zijn een opeenhoping van pigment in de onderste lagen van de opperhuid. Het zijn kleine lichte tot donkere vlekjes die donkerder zijn dat de normale huidskleur. Sproeten zijn vaak genetisch bepaald en bevinden zich op plekken die veel blootgesteld worden aan zonlicht. Denk hierbij aan je gezicht, decolleté en armen.
  • Ouderdomsvlekken, ook bekend als lentigo solaris of lentigo senilis. Dit is de meest voorkomende vorm van hyperpigmentatie, die ontstaan in het gezicht, decolleté en armen. Ze kunnen zowel rond als grillig zijn en licht tot donker van kleur. Ze zijn het gevolg van teveel blootstelling aan de zon en zijn het hele jaar door zichtbaar.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat als gevolg van een huidbeschadiging of ontsteking. Hierbij kun je denken aan een snee, brandwond, blootstelling aan chemicaliën of acne. De huid is na genezing van de wond donkerder en heeft een afwijkende kleur. Deze vorm van pigment ontstaat met name bij donkerdere huidtypes.
  • Melasma, ook wel bekend als zwangerschapsmasker, is een vlekkerige, grillige, bruine verkleuring die met name voorkomt op het voorhoofd, de jukbeenderen en de bovenlip. Het komt bijna alleen bij vrouwen voor en ontstaat door blootstelling aan de zon in combinatie met de hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van melanine stimuleren.

 

  • Dermatosis papulosa nigra zijn kleine bruinzwarte bultjes of vlekjes op de gepigmenteerde huid. De reden van ontstaan is nog vrijwel onduidelijk.
  • Poikiloderma van Civatte is een vorm van zonschade die zich uit in een combinatie van pigmentatie, vascularisatie (roodheid) en atrofie van de huid. Dit zie je meestal aan beide kanten van de hals en breidt zich uit richting het decolleté en/of de onderarmen. Het ontstaat bij de ouder wordende huid op door de zon beschenen delen, vaak in combinatie met parfum (stoffen).
  • Café-au-lait vlek is een aangeboren pigmentatie die zijn naam dankt aan zijn egale koffiekleur. Veel mensen worden hiermee geboren. De pigmentcellen geven op de plaats van de café-au-lait vlek meer pigment af. Ook is de concentratie van pigment tussen de huidcellen groter. De oorzaak is nog onbekend. Deze gekleurde vlek is rond of ovaal van vorm en zien we veel op het lichaam.

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

Lasertherapie wordt zeer effectief ingezet voor de behandeling van hyperpigmentatie. Wel is het essentieel dat gekeken wordt naar het type pigment, het phototype en waar in de huid gelokaliseerd. Om zo een veilige en effectieve behandeling toe te kunnen passen.

IPL- en lasertherapie

Bij lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van energie die processen in de huid stimuleert. Bij thermische lasers wordt de energie omgezet in warmte, die de pigmentkorrels beschadigen, waarna de huid dit laat afschilveren.

In de meeste gevallen zijn photo-akoestische, ook wel photo-mechanische lasers genoemd, het meest effectief en veilig gebleken voor het behandelen van hyperpigmentatie. Dit door de zeer korte pulsen waardoor er minder warmte in de huid ontstaat. Q-switched of pico-laser zorgen na absorptie voor expansie van de pigmentkorrels. Wat ervoor zorgt dat de pigmentatie wordt vergruisd en door het lichaam wordt afgevoerd en afschilvert.  

Welke systemen raad ik aan?

Voor epidermale pigmentaties en lichte huidtypen kan IPL zeer goed ingezet worden. Effectieve IPL systemen zijn de Clearlight van Zimmer Aesthetics en het Etherea platform van Vydence Medical.

Voor de behandeling van overige hyperpigmentaties en alle huidtypen raad ik de Hollywood Spectra of de PicoPlus van Lutronic aan.

ARTIKELEN PIGMENTVLEKKEN

Pigmentaandoeningen