Wat kun je doen tegen rosacea?

rosacea vindjehuidtherapeut.nl
“Heb je net gesport?” “Heb je het warm?” Deze vragen krijgen mensen die last hebben van rosacea vaak. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’ en kan een vervelende aandoening zijn. Het begint vaak vanaf middelbare leeftijd en komt het meest voor bij vrouwen met een lichter huidtype. Welke behandelingen zijn nu het meest effectief?

Hoe herken je rosacea?

Rosacea begint vaak met wisselende roodheid in het gezicht en met zichtbare vaatjes op de wangen en/of neus. Vervolgens kunnen er ook vervelende puistjes en bultjes ontstaan. Mee-eters komen nauwelijks voor bij rosacea. Rosacea kent verschillende vormen:

  • Vasculaire rosacea herken je aan aanhoudende roodheid en zichtbare vaatjes in het gezicht.
  • Papulopustuleuze rosacea herken je aan de roodheid in combinatie met puistjes en bultjes.
  • Bij mannen met rosacea kan rhinophyma zich ontwikkelen. De huid van de neus kleurt dan rood tot paarsrood en is verdikt en de follikelopeningen zijn verwijd.
  • Rosacea rond je ogen. Hierbij zijn de ogen rood en gezwollen en kunnen de ogen tranen en branden de oogleden.

Wat kun je doen tegen rosacea?

Naast leefstijladvies (voeding, darmen etc.) en eventuele ondersteuning van de dermatoloog middels medicatie, zijn er effectieve behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Hierdoor neemt roodheid af, zichtbare vaatjes, het veelvoorkomende branderige gevoel, eventuele papeltjes en mogelijke structuurveranderingen van bijvoorbeeld de neus.

Herstel van de huidbarrière

Naast de ontstekingen, inflammatie en vasculaire overgevoeligheid zien we een verstoorde huidbarrière bij mensen met rosacea. Om de roodheid van rosacea te kalmeren is herstel van de barrièrefunctie van de huid vereist. Er zijn diverse ingrediënten die een positieve werking hebben op rosacea. Het is van belang dat deze ingrediënten de volgende werking hebben: barrièreherstellend, anti-inflammatoir, kalmerend, ontstekingsremmend en hydraterend.
De huidtherapeut geeft je advies op maat en houdt altijd rekening met de gevoeligheid van de rosaceahuid.

IPL- en lasertherapie

IPL is geschikt voor diffuse roodheid en kleine, zichtbare teleangiëctastieën. Middels een behandelkuur zal de roodheid afnemen, vlamt de huid minder op en oogt deze rustiger en egaler.
Een vaatlaser wordt ingezet wanneer de verwijde vaatjes duidelijk zichtbaar zijn of eventueel dieper gelegen zijn.

Ledlicht-therapie

Ledlicht-therapie is een goede behandeling voor rosacea, zowel los als in combinatie met IPL- of lasertherapie. Door specifieke golflengten voor een bepaalde tijd op de huid te schijnen verbetert de huid.

Je stelt de huid bloot aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Dit activeert cellulaire functies die weer  verschillende processen in je huid in gang zetten.  Geactiveerde huidcellen functioneren beter en vernieuwen sneller, wat leidt tot een jongere, gezonde en stralende huid.
De effecten van ledlicht-therapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.

Verjongend rood licht versnelt de celvernieuwing en -herstel en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, die je huid gladder en steviger maken. Daarnaast revitaliseert, kalmeert en herstelt het de huid wat zorgt voor een rustigere huid.

Peelings

Je zou er misschien niet als eerste aan denken maar mildem, medische peelings kunnen een heel positieve invloed hebben op rosacea. Door de juiste peelings herstel je de huidbarrière, kalmeert en hydrateert de huid en verminderen onzuiverheden. Dit in combinatie met een IPL- en/of laserbehandeling zorgt voor een rustigere huid

Microneedling

Microneedling is een behandeling die de stimulerende en helende eigenschappen nabootst zoals we die in wondgenezing zien. Chirurgische micro-naaldjes maken kanaaltjes in de huid die een mild schaafwondje nabootsen. Hierdoor ontstaat er een wondgenezing die het herstel van de huid in gang zet. Dit in combinatie met de juiste ingrediënten zorgt onder andere voor een betere huidbarrière en rustigere huid.

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.