Hyperpigmentatie, wat kunnen we eraan doen?

Pigmentaandoeningen

Wat zijn pigmentaandoeningen zoals melasma, ouderdomsvlekken en postinflammatoire hyperpigmentatie en hoe kunnen we onze cliënten zo goed mogelijk helpen?

Pigmentaandoeningen: wat is het en hoe ontstaat het?

Pigmentaandoeningen zijn huidproblemen die ontstaan als er te veel of te weinig pigment in de huid aanwezig is. Afhankelijk van het huidtype, blootstelling aan de zon en de natuurlijke aanmaak van pigment kunnen er pigmentaandoeningen ontstaan. Ik zet de meest voorkomende op een rijtje.

Lentigo solaris

Lentigo solaris is een gepigmenteerde huidafwijking die vaak voorkomt bij oudere mensen met een blank huidtype. Je kent deze aandoening waarschijnlijk als ouderdomsvlekken of levervlekken. Mensen met een donkere huidskleur krijgen slechts bij uitzondering met lentigo solaris te maken. De oorzaak is veelvuldige blootstelling aan de zon. Het is een teken dat de huid zich frequent heeft moeten beschermen tegen de schadelijke uv-stralen. Lentigo solaris is onschuldig en goedaardig.

Lentigo solaris is goed te behandelen met IPL en of laser voor een mooie egale huid! Belangrijk wel is dat de ene IPL de andere niet is en dat er veel verschil in resultaat is. Persoonlijk ben ik fan van de Clearlight van Zimmer en het Etherea platform van Vydence Medical. 

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, bestaat uit donkere verkleuringen in het gezicht. Dit huidprobleem ontstaat veelal bij vrouwen onder invloed van hormonen. Zo kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap last krijgen van melasma. Deze pigmentstoornis kenmerkt zich door grillige donkere vlekken, met name op het voorhoofd en de wangen. Bij het ontstaan van melasma is er sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Hierdoor wordt er teveel pigment aangemaakt door de pigmentcellen. Het gevolg is dat de huid op sommige plaatsen donkerder wordt. Melasma kan verminderen na bijvoorbeeld de zwangerschap. Een adequate zonbescherming is erg van belang bij melasma!

Een holistische aanpak bij melasma is essentieel; de juiste skincare voor thuis en als pre- en postcare is de basis. Wanneer je melasma met laser wilt behandelen, gaat hierbij de voorkeur uit naar Q-switched en/of picoseconden lasers. Waarbij de lasers op basis van picoseconden nog net iets veiliger zijn, dit omdat hier de minste warmte bij vrij komt. De Nd:YAG laser kunnen we inzetten voor dermaal pigment, kortere golflengten welke geabsorbeerd worden door melanine in de huid, zetten we in bij epidermaal pigment.
Denk bijvoorbeeld aan de PicoPlus of Hollywood Spectra van Lutronic. 

Post inflammatoire hyperpigmentatie

Bij postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) zijn er donkere verkleuringen op de huid te zien, die ontstaan door een eerdere ontsteking of een beschadiging van de huid. Het is onduidelijk waarom dit precies gebeurt, maar het is wel duidelijk dat alle huidaandoeningen met ontstekingen, zoals acne, eczeem, psoriasis of een insectenbeet kunnen leiden tot post inflammatoire hyperpigmentatie. Deze pigmentaandoening komt vaak voor bij mensen met een donkere huidskleur en het verdwijnt in sommige gevallen vanzelf weer.

PIH kunnen we goed verminderen met IPL en lasers die door melanine worden geabsorbeerd. Heb je te maken met een donker huidtype dan is een q-switched of picoseconden Nd:YAG laser het meest veilig. Is de huid iets lichter dan kunnen kortere golflengten ook uitkomst bieden. Huidtype I-III kunnen tevens goed met IPL behandelt worden. 

Poikiloderma van Civatte

Bij Poikiloderma van Civatte zie je roodbruine verkleuringen en vaatjes (teleangiëctastieën) en  atrofie, een dunne, ouder wordende huid, in je hals. Deze pigmentaandoening wordt ook wel een ‘zonnehals’ genoemd, omdat het voorkomt op delen van de huid die veel worden blootgesteld aan de zon. Denk aan de hals, de kaakranden en de wangen. De oorzaak is een pigmentstoornis in combinatie met verouderingsverschijnselen en zonschade, daarom is een goede zonbescherming altijd cruciaal.

Om de combinatie van indicaties die we bij Poikiloderma van Civatte zien goed te kunnen behandelen, heeft IPL de voorkeur. De hyperpigmentatie en vascularisatie nemen af en door de warmteontwikkeling in de huid zien we dat de structuur er ook op vooruit gaat!

Wil jij effectieve pigmentbehandelingen in jouw praktijk kunnen aanbieden? Wij informeren je graag over de mogelijkheden! Neem contact op voor een demonstratie.

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.