Laser en de donkere huid

3 veelvoorkomende huidproblemen bij de donkere huid

Veelvoorkomende huidproblemen bij de donkere huid

Huidproblemen bij de donkere huid zijn veelal hardnekkiger en vragen naar specifieke behandelingen. Hierdoor is er vaak de neiging de huid intensiever te behandelen. Echter is het de gouden regel bij het behandelen van de donkere huid, meerdere gedoseerde behandelingen toe te passen met een langere interval en rekening te houden met het ontstaan van erytheem tijdens de behandeling.

PIH (post inflammatoire hyperpigmentatie)

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een donkere verkleuring op de huid door een eerdere ontsteking (= inflammatie) of beschadiging van de huid. De oorzaak van PIH is niet bekend. PIH kan bij alle huidtypen ontstaan, maar vanaf Fitzpatrick huidtype 4 is er een duidelijk grotere kans. Alle huidaandoeningen met ontstekingen, zoals eczeem, acne, psoriasis en insectenbeten, kunnen PIH geven. De pigmentvlekken kunnen variëren van licht- tot donkerbruin bij oppervlakkig pigment en van grijsblauw tot grijsbruin bij dieper pigment. PIH kan verergeren als de ontsteking aanhoudt en ook zonlicht kan de kleur van de pigmentvlekken verergeren.

Wist je dat PIH goed te behandelen is met laserlicht? Met name met een Q-switched- of picoseconden laser kun je PIH doeltreffend behandelen. De gewenste golflengte is afhankelijk van het Fitzpatrick huidtype. De Nd:YAG is het meest veilig om te kiezen.
Hierbij kun je denken aan de PicoPlus of de Hollywood Spectra van Lutronic. 

Ongewenste haargroei

Ook mensen met een gekleurde- of donkere huid kunnen de wens hebben voor vermindering  van haargroei. Zeker als er sprake is van hypertrichose, hirsutisme of pseudofolliculitis barbae

De meest veilige en effectieve laser voor ongewenste haargroei is de LP Nd:YAG laser. Een heel doeltreffende laser is bijvoorbeeld de Clarity II van Lutronic. 

Acne

Mensen met een donkere huid kunnen ook last hebben van acne. Van nature heeft de donkere huid meer talgklieren en grotere poriën dan de blanke huid. Acne bij de donkere huid staat ook weer in verband met het ontstaan van post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) en keloïd littekens. Het belangrijkste doel van acne bij de donkere huid is daarom het verminderen van de ontsteking (= inflammatie).

Laserbehandelingen met bijvoorbeeld de Nd:YAG en/of Nd:YAP laser kunnen veilig wordt toegepast voor het verminderen van inflammatie en talgklierproductie. Dit in combinatie met peelings met bijvoorbeeld salicylzuur en glycolzuur zijn zeer effectief.
Een goed voorbeeld van een effectieve Nd:YAG laser is de Clarity II van Lutronic. Het Etherea platform van Vydence Medical heeft het ProDeep handstuk, een Nd:YAP laser. 


Wil jij ook graag de donkere huid goed kunnen behandelen, vraag naar de mogelijkheden!

Nog geen reacties

Schrijf een reactie

Je e-mail zal niet openbaar zichtbaar gemaakt worden.